2013. október 2., szerda

őszi levelek tartósítása

itt az ősz. A lombok egyre színesebbek. Tudtad, hogy mitől?

Ősszel a növényben zajló folyamatok megváltoznak. A növények szállítónyalábjai lassan eltömődnek, amelyek gátolja a tápanyagok és a víz áramlását a gyökérből a növény föld feletti részeibe illetve a szénhidrátok elszállítását a levelekből. A levelekben a klorofillképződés is lassan megszűnik, a levelek zöld színe elhalványodik.  A karotin a klorofill molekulánál sokkal stabilabb vegyület. Akkor is jelen vannak a levélben, amikor a klorofill molekulák már elbomlottak. A karotint is tartalmazó levelek színe sárgára változik. Ahogy a levelek cukortartalma emelkedik a szállítás lassulása következtében, egyes fajok leveleiben antocián szintézis indul meg. Így a levelek sárga színe fokozatosan vörössé alakul.

Ha levélgyűjtésre adnád a fejed,itt elolvashatod hogyan tartósíthatod az őszi leveleket, ezáltal dekorációs céllal hasznosítva őket.

Őszi levelek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése